فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های فقه و حقوق اسلامی
سال هفدهم شماره 4 (پیاپی 65، پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/28
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمدرضا حافظی قهستانی، عباس مقدری امیری*، عبدالحمید مرتضوی صفحات 11-29

    اصل لزوم قراردادها در همه نظام های حقوقی و حقوق ملی کشورها مورد توجه و احترام حقوق دانان بوده است. زیرا عقود و قراردادها، مبین روابط حقوقی و اقتصادی بین اشخاص هستند و هدف اصلی قرارداد، ایجاد حقوق و وظایفی برای طرفین قرارداد می باشد؛ گاه عواملی چون تورم، رکود، تحریم، و به طور کلی نوسانات اقتصادی خارج از اراده طرفین، این عقود را تحت تاثیر قرار داده و باعث بروز اختلافاتی می شود؛ وقوع این حوادث، تغییر بنیادین اوضاع و احوال قراردادها را به همراه دارد و اجرای قرارداد را برای متعهد با دشواری بیش از حد و یا ضرر غیر متعارف همراه می سازد. در چنین وضعیتی نیاز به تعدیل در قراردادها احساس می شود، بر اساس این نیاز و با توجه به گسترش روزافزون مبادلات تجاری و انعقاد قراردادهای مستمر و تحولات گریز ناپذیر اقتصادی، مقاله حاضر به بررسی تاثیر نوسانات اقتصادی در قراردادهای موصوف و امکان جبران عدم توازن به وجود آمده از طریق توسل به راهکار تعدیل قرارداد پرداخته است. با توجه به بررسی های صورت گرفته در این مقاله باید گفت تعدیل قرارداد بالقوه وجود دارد و لیکن براساس مبانی فقهی به دلیل نارسایی های مطروحه غیر ممکن می باشد. اما با استناد به ماده 3 قانون آیین دادرسی مدنی و با استفاده از اصول حقوقی بر مبنای اصل تفسیر اراده طرفین، اصل حسن نیت، انصاف و رویه قضایی، امکان تعدیل و تجدید نظر قرارداد توسط دادگاه ها وجود دارد.

    کلیدواژگان: تعدیل قرارداد، نوسانات اقتصادی، تعدیل قضایی، تراضی طرفین، تغییر بنیادین اوضاع و احوال
  • ام البنین حسن پور تیجی، عذرا انتخابیان* صفحات 31-54
    داوری سازمانی در جایی است که طرفین توافق می‎کنند موضوع اختلاف آنها تحت نظارت یک سازمان حقوقی، کنترل، اداره و مدیریت شود. در حقیقت بخلاف داوری موردی که با مراجعه اصحاب دعوا به شخص یا اشخاصی معین تحقق می یابد، نهاد داوری سازمانی با تشکیلات و قواعد داوری منسجم، و مکانیسمی متفاوت از داوری موردی، از مزایای غیر قابل انکاری از قبیل شیوه خدمات رسانی به طرفین دعاوی در جهت انتخاب داور و نظارت بر روند صدور حکم برخوردار است. نظر به اهمیت عملکرد این نهاد، علت پرداختن به این موضوع، تبیین هر جه بیشتر و پرداختن به مبانی مشروعیت آن می باشد. ثمره مطالعه حاضر که به روش تحلیلی صورت پذیرفته، آن است که آراء صادره از این نهاد، همچون آراء صادره از شورای حل اختلاف لازم الاجراء بوده و به نوعی می توان آن را زیرمجموعه ای از شورای حل اختلاف قلمداد کرد. ضمن اینکه مشروعیت فعالیت های آن، مستفاد از اطلاق آیات، روایات و استدلال بر سیره و دلیل عقل، قابل استناد است. همچنین بنای عقلا بر اهتمام به امور غیر در زمان بروز منازعات، و استناد به قواعد فقهی در مقام ضرورت دفع ضرر وارده که مصداقی از احسان و نیکوکاری است، مشروعیت فعالیت سازمان موردنظر را تایید می کند.
    کلیدواژگان: داوری، حکمیت، داوری سازمانی، داوری موردی، مبانی مشروعیت
  • احمدرضا حسن خانی، سید ابوالقاسم نقیبی*، سید محمد صدری، احمد باقری صفحات 55-82

    اصل قابلیت اسقاط حق از جمله اصول پذیرفته شده در حقوق خصوصی است. هر صاحب حقی می تواند با امعان نظر در اصل حاکمیت اراده (ماده 10 قانون مدنی) و قاعده تسلیط (ماده 30 قانون مدنی) در قالب یک عمل حقوقی نسبت به اسقاط حق خود مبادرت نماید؛ مگر این که اسقاط مزبور، مخالف با قواعد و قوانین امری، نظم عمومی و اخلاق حسنه باشد. در آموزه های فقهی گزاره «الحق قابل للإسقاط» از جمله گزاره های کلی است که می توان از آن به عنوان یک قاعده فقهی یاد نمود. در خصوص ماهیت اسقاط حق و کیفیات آن نظریات گونه گونی مطرح گردیده است اما در نهایت می توان اذعان نمود که حق چه در معنای سلطنت باشد و چه ملکیت یا نوع و مرتبه ای از آن، صاحب حق مالک و مسلط بر آن می باشد و اقتضای این امر، توانایی و قدرت صاحب حق بر إعمال انواع تصرفات در حق است که از جمله این تصرفات اسقاط حق است. این پژوهش درصدد واکاوی ماهیت اسقاط حق و پذیرش آن به عنوان یک قاعده فقهی با دقت نظر در نظریات فقهان و حقوقدانان می باشد که در نوع خود تحقیقی نو به حساب می آید.

    کلیدواژگان: حق، اسقاط، قاعده فقهی، حقوق قابل اسقاط
  • علی خالقی، داود سیفی*، قاسم اسلامی نیا صفحات 83-115

    شهادت به عنوان یکی از قدیمی ترین ادله اثبات دعاوی کیفری و حقوقی در عصر تجهیز بشر به شیوه های مدرن کشف واقعیت، در غالب نظام های حقوقی، هنوز اهمیت بی بدیل خود را از دست نداده است. راز این امر در شرایط متعدد و بعضا پیچیده ای است که نظام های دادرسی کیفری و خصوصا اسلام برای شاهد پیش بینی کرده است. یکی از شرایط مزبورکه تفسیرهای متنوعی را در بین فرق اسلامی برانگیخته، ایمان است. با فرض اجتماع سایر شرایط شهادت، مفهوم ایمان و تاثیر آن بر شهادت از دیدگاه دو فرقه بزرگ اسلامی، کیفیت مواجهه نظام قضایی ایران و سایر کشورهای اسلامی با شهودی را که دارای مذهبی متفاوت و یا مشابه با مشهود علیهم هستند، مشخص می سازد. با تدقیق در مبانی و مستندات اهل سنت و امامیه چنین برمی آید که در مفهوم عام ایمان و رد شهادت غیرذمی و اهل کتاب، تفاوت هایی میان مذاهب وجود دارد. مذاهب حنفی و حنبلی شهادت اهل ذمی در بین خودشان را مطلقا می پذیرند ولی سایرمذاهب تنها در وصیت به جواز شهادت اهل کتاب حکم داده اند؛ لذا عمده تهافت آرا در پذیرش شهادت غیر مومن است. در این راستا، حنبلی و مالکی با تعریف خاص خود از ایمان، بر رد مطلق شهادت شیعه نظر داده اند؛ اما در مقابل مذهب حنفی و شافعی، دیدگاه ملایم تری را اتخاذ نموده اند. در میان فقهای امامیه نیز برخلاف متقدمین که حکم بر رد مطلق شهادت اهل تسنن داده اند، فقهای معاصر بین مستضعف فکری و جاهل مقصر تمیز قایل شده و مبانی و ادله نظریه رد را موردنقد جدی قرار داده اند؛ که چنین نظریه ی با ملاک و معیار اساسی پذیرش شهادت یعنی قابلیت کشف حقیقت و درجه راست گویی در نظام های حقوقی، انطباق بیشتری دارد. این نوشتار با تبیین تعاریف و ویژگی های مختلف ایمان در پرتو تاملات فقهی شیعه و سنی، درصدد کشف دیدگاه فریقین نسبت به پذیرش یا عدم پذیرش شهادت در آن دسته از دعاوی است که بین شاهد و مشهود علیهم ازنظر گرایش دینی و یا مذهبی، تفاوت و ناهمسانی وجود دارد.

    کلیدواژگان: شهادت، شاهد، ایمان، فقه امامیه، اهل سنت
  • وحید خندانی، محمدباقر عامری نیا*، قوام کریمی صفحات 116-136

    منظور از علنی بودن دادرسی این است که، افراد جامعه بتوانند آزادانه در جلسات دادگاه حاضر شده، چگونگی جریان ماوقع را از نزدیک مشاهده کنند و به اجرای دقیق قوانین و وجود عدالت واقعی قضایی، اطمینان پیدا نمایند. با اجرای این اصل قاضی نیز از بیم نظارت و داوری عمومی نمی تواند از اختیارات قانونی خود سو استفاده کند و درنتیجه، این اصل می تواند به افزایش کیفیت رسیدگی و صدور احکام عادلانه در محاکم کمک به سزایی کند. با این وجود، برخی نظام های حقوقی معتقدند که دادگاه ها نمی توانند به ذکر عبارات کلی همانند نظم عمومی و اخلاقیات اکتفا نمایند، بلکه مکلف اند دلایل چنین اقدامی را به صورت شفاف به اطلاع عموم برسانند. اصل علنی بودن دادرسی، مورد توجه شارع مقدس بوده است و در منابع چهارگانه استنباط احکام (کتاب، سنت، اجماع، عقل) به طور صریح بیان شده است و مورد تایید فقهای اسلامی نیز قرارگرفته است؛ بر طبق اصل165 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران که مهم ترین سند حقوقی کشور است محاکمات، باید علنی برگزار شود که نشان از میزان اهمیت این مسئله در نظر قانون گذار داشته است؛ در حقوق انگلستان نیز بر مبنای اصل عدالت و حقوق طبیعی، اصل علنی بودن دادرسی مورد تاکید واقع شده است؛ البته در ایران به خاطر اخلال در نظم دادرسی، بعضی مواقع این اصل اجرا نمی شود که با در نظر گرفتن راهکارهایی ازجمله مجازات برای اخلال کنندگان در نظم جلسه، اعم از اصحاب دعوا و حاضرین و مدیریت صحیح جلسه توسط قاضی این مشکل هم به راحتی قابل رفع می باشد.

    کلیدواژگان: علنی بودن، دادرسی عادلانه، حریم خصوصی، انتشار جریان رسیدگی
  • عبدالحسین رضایی راد* صفحات 137-162

    جرم انگاری عدم ثبت ازدواج یکی از مباحث چالش انگیز در سیاست کیفری ایران از پیش از  انقلاب اسلامی تا کنون بوده است و فراز و نشیب های بسیاری را طی کرده است.آخرین عنصر قانونی این جرم ماده ی 49 قانون حمایت خانواده است که برای مردانی که ازدواج دایم خود را به صورت رسمی به ثبت نمی رسانند مجازات تعیین کرده است. میزان تطابق این ماده با موازین شرعی و هماهنگی آن با اصول و قواعد حقوقی و چگونگی بازدارندگی این قانون،موضوعی است که این مقاله عهده دار بررسی آن است وبه این منظور، ابتدا این بخش ازماده 49 قانون حمایت خانواده را با ادله فقهی و حقوقی مورد نقد قرار داده و دلایل ؛«سیره معصومین»، «ضرورت تسهیل ازدواج»، «تضاد قانون با قوانین دیگر» و«نداشتن بازدارندگی کافی و نقض غرض» را برای اثبات مخالف شرع بودن این بخش از این ماده ارایه می دهد و سپس اهم دلایل موید این قانون را مورد نقد فقهی و حقوقی قرار می دهد.این دلایل عبارتند از «حفظ حقوق اشخاص ثالث»، «حفظ کیان خانواده» و «پیش گیری از سایر جرایم خانوادگی»

    کلیدواژگان: حقوق خانواده، ثبت ازدواج، جرم، فقه، مجازات
  • وحید زارعی شریف* صفحات 164-191

    جرم انگاری نگهداری تجهیزات دریافت از ماهواره، چالش فقهی در سیاست جنایی جمهوری اسلامی ایران است. کاربردهای متنوع ماهواره در ارتباطات و علوم، این پرسش مهم را مطرح می کند که آیا این جرم انگاری، توجیه فقهی دارد؟ ادله فقهی موافق و مخالف با این جرم انگاری موردبررسی و مداقه قرار گرفت. نتیجه اینکه نگهداری تجهیزات دریافت از ماهواره، اصولا حرام نیست بلکه بعضا واجب است. لذا جرم انگاری آن به طور عام، حرام کردن حلال خدا، صد عن سبیل الله، نقض قاعده احترام مال مردم، تعدی به حدود آزادی شهروندی و حرام است؛ اما استفاده از برنامه های مبتذل یا مستهجن یا کفرآمیز و به طورکلی، استفاده غیر مشروع از فناوری های ماهواره ای از طریق دیدن، شنیدن، خواندن و غیره، چنانچه موجب ضرر یا مزاحمت غیر مشروع شخص دیگری نشود، حرام است، ولی جرم نیست؛ و چنانچه موجب ضرر یا مزاحمت غیر مشروع دیگری باشد، هم حرام و هم جرم است؛ و در غیر این موارد نه حرام است و نه جرم. چنانچه آثار رفتار غیر مشروع شخص در حریم خودش محدود شود، حریم خصوصی وی، مصون از جرم انگاری است.

    کلیدواژگان: نگهداری تجهیزات دریافت از ماهواره، فناوری ماهواره ای، حقوق کیفری ماهواره، مبانی جرم انگاری، فقه امامیه
  • فاطمه قدرتی*، سید مهدی جوکار، محمدعلی آوند صفحات 193-212

    قانون مدنی ایران و مذاهب اسلامی در اصل محرومیت قاتل از ترکه مقتول اتفاق نظردارند لکن درذیل آن جزییات و فروعات متعددی مطرح کرده که حاکی از وجود اختلافات زیاد در این زمینه است و همین امر باعث شده تا ازحیث عملی نتایج متفاوتی در آرای فقهی و رویه قضایی دادگاه ها ایجاد شود. مثلا امروزه دادگاه محرومیت را درانواع قتل اجرا می کند حال آنکه میان مذاهب و حتی فقهای یک مذهب اختلافات دامنه‏داری وجود دارد، همچنین وضعیت ارث بری هنگام معاونت درقتل، حدود محرومیت ازترکه زمانی که قصدجنایی مفقود است، اثر قتل حاجب و نیز شروط لازم جهت محرومیت و حدود محرومیت در انواع قتل ازدیگر ابهامات فقهی و قضایی می باشد. دراین پژوهش دیدگاه ها در هر بحث به تفکیک ارایه و ضمن نقد و تحلیل آنها تفاوت نظرات استخراج شده است. در رابطه با برخی موضوعات همچون معاونت قاتل، کشتن حاجب، قتل بدون قصد جنایی، آثار فقهی یا مسکوت است و یا دیدگاه ها به نحو مختصر آمده که به تبع آن، خلاهای قانونی، باب اجتهادی واستنباطی دادگاه ها را بازخواهد کرد که متعاقبا در این پژوهش پیشنهاداتی درموارد پیش گفته ارایه شده است.

    کلیدواژگان: قاتل، ترکه، معاونت در قتل، مشارکت در قتل، قتل حاجب
  • رامین فقانی، محمدمهدی زارعی*، سعید ابراهیمی صفحات 213-243

    به گواهی میراث مکتوب فقه اسلامی، بسیاری از احکام و فروع فقهی، به عدالت، مشروط است. این واقعیت، اهمیت و ضرورت تعریف و مفهوم شناسی عدالت فقهی را اهمیت و ضرورت می بخشد؛ از این رو، فقهاء مذاهب اسلامی (شیعه، مالکی، حنفی، شافعی و حنبلی)، درباره ی مفهوم شناسی عدالت در فقه، با عبارات متعدد و متفاوت، اظهارنظر کرده اند و در نتیجه، ادبیات فقه اسلامی، تعاریف متعددی را برای عدالت فقهی، بیان می دارد. نوشتار پیش رو، تعریف عدالت را در فقه مذاهب اسلامی می جوید و ماهوی و واقعی بودن و یا ظاهری و عارضی بودن اختلاف بین این تعاریف را می کاود و با رویکردی تقریب‏گرایانه، این گمانه را به محک بررسی می نشیند که تعاریف به ظاهر متفاوت از عدالت در ادبیات فقه اسلامی، محصول شیوه ی بیان و هماهنگی با ادبیات رایج در هر مذهب فقهی است و با استناد به توضیحات فقیهان هر یک از مذاهب اسلامی (شیعه، مالکی، حنفی، شافعی و حنبلی)، به تحلیل عمده ترین تعاریف عدالت فقهی روی می آورد که در کتب فقهی مسطور است و در پایان پژوهش، به این نتیجه دست می یابد که همه ی تعاریف بیان شده برای عدالت فقهی، در مذاهب اسلامی، بر مفهومی واحد، همگرا و دارای اتفاق هستند و از این رو، عدالت، در ادبیات فقه مذاهب اسلامی، تنها، دارای یک معنی است؛ امتثال واجبات، اجتناب از کبایر و عدم اصرار بر ارتکاب صغایر. اما می توان گفت در باب معاملات عدالت نفسانی حداقلی شهود و در ابواب مربوط به قضاء، حدود و قصاص عدالت نفسانی حداکثری مورد توجه می باشد.

    کلیدواژگان: عدالت، عدالت فقهی، همگرایی مفهوم عدالت، تعریف عدالت در فقه فریقین
  • حمید قنبری*، سید محمد حیدری خورمیزی صفحات 242-259

    قاعده ی «قبح عقاب بلا بیان» و اصل «جهل به قانون رافع مسئولیت نیست» یکی از قواعد و اصول مسلم در فقه امامیه وحقوق کیفری است، با توجه به اینکه در نگاه اولیه ظاهرا بین اطلاق قاعده و اطلاق اصل، تعارض وجود دارد، این مقاله در صدد پاسخ به این پرسش برآمده که آیا اصل و قاعده با یکدیگر متعارضند؟ رابطه ای بین این دو چیست؟ نگارندگان با تحلیل مستدل واژه های کلیدی و مفاد قاعده و اصل، به این نتیجه رسیده اند که برخلاف اصل که تخصیص بردار است؛ قاعده عقلی و آبی از تخصیص است. همچنین با تفسیر موسع از بیان و مضیق نمودن دامنه عدم البیان، اثبات وجوب تعلم احکام و قوانین مبتلابه، خارج دانستن مسئولیت های غیر کیفری از شمولیت قاعده، عدم رافعیت جهل نسبت به مسئولیت های غیر کیفری به طور مطلق و اثبات رافعیت جهل نسبت به مسئولیت کیفری در برخی موارد و... تحلیلی از رابطه بین قاعده و اصل ارایه نموده. وثابت شده که در صورت تعارض بین مصادیق مشترک قاعده و اصل، قاعده بر اصل حاکم است و در صورت اثبات عدم البیان جهل به حکم و قانون رافع مسئولیت است. البته به استثنای مسئولیت های مدنی و ضمان های غیر کیفری.

    کلیدواژگان: عقاب بلا بیان، جهل به قانون، مسئولیت، رافع مسئولیت، عدم بیان
|
  • Mohammad Reza Hafezi Ghahestani, Abbas Moghaddari Aimiri *, Abdol Hamid Mortazavi Pages 11-29

    The principle of the necessity of contracts (Pacta Sunt Servanda) has been considered and respected by lawyers in all legal systems and national laws of countries. As contracts and agreements indicate, legal and economic relations between individuals of the contract and as the main purpose of the contract is to create rights and obligations for the parties to the contract. sometimes some factors such as inflation, recession, sanctions and in general, economic fluctuations beyond the will of the parties, affect these contracts and cause differences between the parties. The occurrence of these events leads to a fundamental change in the circumstances and conditions of the contracts which makes the implementation of the contract for the obligor with excessive difficulty or unconventional losses. In such a situation, it is necessary to modify the contracts. Based on this need and by considering the increasing expansion of trade exchanges and concluding continuous contracts and inevitable economic developments, the present article investigates the impact of economic fluctuations on these contracts and the possibility of compensating for the imbalance created by resorting to contract modification. Based on the result of the study, it can be concluded that there is a modification of potential contract, but it is impossible by the principles of Feqh due to the proposed shortcomings. However, based on Article 3 of the Code of Civil Procedure and by using legal principles relying on the principle of interpretation of the will of the parties, the principle of good faith and fairness, and judicial procedure; it is possible for the courts to modify and revise the contract.

    Keywords: Contract Modification, Economic Fluctuations, Judicial Modification, Conciliation of the Parties, Fundamental Change of Circumstances, Conditions
  • Omolbanin Hasan Pour Tiji, Ozra Entekhabian * Pages 31-54
    Organizational arbitration is where the parties agree that the subject of their dispute will be controlled, managed, and run under the supervision of a legal organization. In fact, unlike the case arbitration ─ which is accomplished by referring litigants to specific person(s) ─ the arbitral tribunal is an organization that has coherent arbitration structures and rules, and also has a different function from the case arbitration. And for this reason, it has undeniable advantages, such as the special way of providing services to the litigants in order to select an arbitrator and monitor the sentencing process. Considering the importance of the performance of this institution, the reason for addressing this issue is to explain the subject of research as much as possible, and to examine the foundations of its legitimacy. The results of this study, which is written in an analytical manner, are as follows: The votes issued by this institution, like the votes issued by the Dispute Resolution Council, are binding and can be considered as a subset of the Dispute Resolution Council. Meanwhile, the legitimacy of its activities stems from the breadth of the meaning of the verses, narrations, and reasoning on the manners and reason of wisdom. Also, the practice of the wise in trying to take care of the affairs of others in times of conflicts, and invoking the rules of jurisprudence as a necessity to repel harm ─ an example of benevolence and charity ─ confirms the legitimacy of the organization's activities.
    Keywords: Arbitration, hakamiya, Organizational Arbitration, Case Arbitration, Principles of Legitimacy
  • Ahmad Reza Hasankhani, Seyed Abolghasem Naghibi *, Sayyd Mohammad Sadri, Ahmad Bagheri Pages 55-82

    The principle of possibility of waiving the legal right is one of the accepted principles in private law. Any owner of light may, without considering the principle of the rule of will (Article 10 of the Civil Code) and the rule of absolute authority (domination) (Article 30 of the Civil Code), waive his/her right in form of a legal exercise; Unless such a waiving is contrary to the rules and regulations of the matter, public order and good morals. In the jurisprudential teachings, the proposition “al-haqq qābilun lil-isqāt” is one of the general propositions that can be mentioned as a jurisprudential rule. Various theories have been put forward as to the nature of waiving the legal rights and its qualities, however finally it can be claimed that the right, whether it means absolute authority (domination) or property or a type and degree of it, the owner of the right is the owner and dominator on it. The necessity of this matter is the ability and power of the owner to make all kinds of taking right, including waiving the right. This innovative study investigates the nature of waiving the legal right and its acceptance as a jurisprudential rule by carefully considering the theories of jurists.

    Keywords: right, waiving, Jurisprudential Rule, waiving rights
  • Ali Khaleghi, Davood Seify *, Ghasem Eslami Niya Pages 83-115

    Testimony as one of the oldest proofs of criminal and legal claims in the era of human equipment has not lost its immense importance in modern legal systems, discovery of reality. The mystery of this is in many, sometimes complicated circumstances, which criminal justice systems, and especially Islam, have seen as necessary. One of these complex circumstances, which has various interpretations of the difference between Islam and Shi'a and Sunni faith. Assuming the other conditions of testimony, the concept of faith and its effect on the acceptance of witness testimony from the viewpoint of the two great Islamic sects, determines the quality of the encounters of the judicial system of Iran and other Islamic countries with intuitions that have a different religious or similar to the apparent opposition. A closer look at the Sunni and Shiite principles and documents reveals that there are differences between religions in the concept of faith and the rejection of the martyrdom of infidels and Christians. The Hanafi and Hanbali religions absolutely accept Christian and Jewish martyrdom among themselves, but other religions have only permitted the martyrdom of the People of the Book in their wills; therefore, the main difference of opinion is in accepting the testimony of a Shiite. In this regard, Hanbali and Maliki, with their own definition of faith, have commented on the absolute rejection of Shiite martyrdom; but in contrast to the Hanafi and Shafi'i religions, they have taken a milder view. Among the Imami jurists, unlike the old jurists who categorically reject the martyrdom of the Sunnis, contemporary jurists consider the martyrdom of a Sunni to be valid; That such a theory is more in line with the basic criterion for accepting testimony, namely the ability to discover the truth and the degree of truthfulness in legal systems. This paper attempts to discover the Persian point of view of acceptance or rejection of martyrdom in those claims that exist between witnesses and witnessee in terms of religious or religious orientation.

    Keywords: Testimony, witness, Faith, Imamiye jurisprudence, Sunni
  • Vahid Khandani, MOHAMMAD BAGHER AMERINIA *, Ghavam Karimi Pages 116-136

    The openness of the trial means that members of the public can freely attend court hearings, closely observe how things are going, and ensure that the law is strictly enforced and that there is real judicial justice. By applying this principle, the judge can not abuse his legal authority for fear of public scrutiny and arbitration, and as a result, this principle can greatly help increase the quality of justice and the issuance of fair judgments in the courts. However, some legal systems believe that the courts cannot suffice with general terms such as public order and ethics, but are obliged to make the reasons for such action clear to the public     The principle of openness of the trial has been considered by the holy shari'a and in the four sources the inference of the rulings (book, tradition, consensus, reason) has been explicitly stated and has also been approved by Islamic jurists; According to Article 165 of the Constitution of the Islamic Republic of Iran, which is the most important legal document of the country, trials must be held in public, which has shown the importance of this issue in the eyes of the legislator; In English law, based on the principle of justice and natural law, the principle of openness of trial is emphasized; Of course, in Iran, due to the disturbance of the court order, sometimes this principle is not implemented, which can be easily solved by considering solutions such as punishment for those who disturb the order of the hearing, including the litigants and those present, and proper management of the hearing by the judge.

    Keywords: openness, Fair trial, privacy, dissemination of proceedings
  • Abdolhosseyn Rezaei Rad * Pages 137-162

    The criminalization of not registering marriage has been one of the challenging ‹experienced so many ups and downs up to the present time. The last legal element of this crime is article 49 of Iran's Family Protection Law which has determined penalty for men who do not register their permanent marriage officially. This study aims at matching this article with religious standards and investigating its coordination with legal principles, rules, and the deterrence of this law. Hence; first of all, it criticizes this part of article 49 of Iran's Family Protection Law by jurisprudential and legal evidences and represents reasons, ‹the biography of infallible Imams›, ‹the necessity of facilitating marriage›, ‹the conflict between law and other laws›, and ‹not enough deterrence and defeat the purpose› to confirm the disagreement of this part of article with religion and then it jurisprudentially and legally criticizes the most important reasons confirming this law which are ‹maintaining the rights of third parties›, ‹protecting the realm of family› and ‹preventing other family crimes›.

    Keywords: Family rights, registration of marriage, crime, jurisprudence, Penalty
  • Vahid Zarei Sharif * Pages 164-191

    The criminalization of holding the sattelite equipments is a jurisprudental challenge in the criminal policy of Islamic Republic of Iran. Various satellite applications in communications and science raise the important question whether this criminalization has a jurisprudential justification? The two categories of legal jurisprudence agreement and opposition was investigated and verified. The result was that holding the satellite equipments is not religiously prohibited, but sometimes needed. Therefore, its criminalization in general, is forbidding the Solomon of God, closing down the path of God, violating the principle of respect for people’s property and the limits of citizenship freedom, and as a result, it is forbidden. But the use of vulgar, obscence or blasphemous, and in general, illegal use of satellite technologies by seeing, hearing, reading, etc., if not causes illegimate harm or harass to another, is religiously prohibited, but not a crime, and if it causes illegimate harm or harass to another, it is both prohibited and crime, and in other cases, it is neither unlawful nor a crime. If the effects of illegal behavior is limited in the privacy of the offender, privacy is immune of criminalization.

    Keywords: holding satellite equipments, Satellite technology, Satellite criminal law, Foundations of criminalization, Imamie jurisprudence
  • Fatemeh Ghodrati *, Sayyd Mehdi Joukar, Mohammad Ali Avand Pages 193-212

    The civil codes of Iran and Islamic religions are unanimous in a murderer’s disinheritance whereas they mention a number of secondary details that implies conflicts and leads to split decisions made by jurists or based on judicial practice. For example, a court of law orders disinheritance upon any type of murdering, but large discrepancy exists among religions and their jurists. Moreover, juristice and legal ambiguities still can be found in the inheritance after abetment, the extent of inheritance deprivation in the absence of criminal intent, the effect of murder of Hajeb (someone who disinherits) as well as the prerequisites of inheritance deprivation and its range in various types of murders.The current study independently examines each view and extracts different viewpoints after analysis and criticism. Since Islamic jurists either take a dumb approach to some issues like abetting murderer, murder of Hajeb, and murdering without criminal intent, or do not provide sufficient explanations, the way must be paved by jurisprudence or inference of courts upon legal gaps. Some suggestions have been offered to overcome the problem.

    Keywords: murderer, inheritance, murder abetment, murder participation, murder of Hajeb
  • Ramin Faghani, Mohammad Mehdi Zarei *, Saed Ebrahimi Pages 213-243

    According to the written legacy of Islamic jurisprudence many jurisprudential rulings are subject to justice. This fact highlights the importance and necessity of the definition and concept of jurisprudential justice. Hence, the jurists of Islamic religions (shiye, Maleki, Hanafi, Shafeyi and Hanbali) have commented on many different terms of justice in jurisprudence. As aresult, the Islamic jurisprudence literature has many definitions of jurisprudential justice. The following text seeks to define justice in Islamic jurisprudence. And the difference between these definitions is the actual and the real one, and it is also apparent and complex. And this sets the bench mark with a pragmatic approach of this speculation. That the seemingly different definitions of justice in Islamic jurisprudence literature is the product of a manner of expression and harmony with literature prevalent in any jurisprudential religion and is based on the explanations of the jurisprudents of each Islamic religion (Shiye, Maleki, Hanafi, Shafeyi and Hanbali). It has been written in the most important definitions of jurisprudential justice that are analyzed in the jurisprudential books. And at the end of the study, that all the definitions are stated for jurisprudential justice in Islamic religions have convergent and coherent in a single sense are pulling the result. Therefore justice in Islamic jurisprudence literature has only one meaning. Avoidance of obligations, avoidance of cabaret and insistence on the perpetrators. The disagreement about whether justice is the attribute of the soul or the attribute of the verb is complicated with a posterior. It is out of the essence of jurisprudential justice.  But it can be said that in some cases such as dealings and transactions, minimum of carnal justice of witnesses is considered and in others such as judgment, limit punishments and retaliation, maximum of carnal justice is considered.

    Keywords: convergence, concept, Jurisprodential justice, Islamic religions
  • Hamin Ghanbari *, Mohamad Heidary Pages 242-259

    The Rule of “Indecency of Punishment without issuing Indictment” and the Principle of Nescience of the Rule Does Not Absolve Responsibility” are among certain rules and principles in Imamiyeh jurisprudence and penal law. Since the application of this rule as well  as its principles seem contradictory, the current research is an attempt to investigate whether the rule and the principles are contradictory or not, and then shed light on the possible relationship between them.  Delving into the content of the rule and the principle, and analytical reasoning, it is concluded that unlike the principle which is subject to possible exceptions, the rule is rational and far from submission to any exception. Furthermore, studying the interpretations on the boundaries of issued and not-issued indictment, proving the necessity of instructing necessary laws and regulations, excluding non-penal responsibilities from the inclusion of the rule and analyzing the relationship between the rule and the principle, the result of the current research has shown that in the case of contradiction between them, the rule is preferred over the principles and when it is established that the indictment is not issued, nescience about the rule removes responsibility, save civil responsibilities and non-penal commitments.

    Keywords: Punishment without Indictment, Nescience of the law, Absolving Responsibility, Non-Issuing